Ez az oldal segíthet megtalálni a számodra ideális pénzkereseti lehetőséget!Tanácsot adok egy állás sikeres pályázásához, a bökkenőkhöz és a hibalehetőségek elkerüléséhez.Mindezeken kívül olvashatsz valóban megtörtént állásátverésekről, hogy VELED NE történhessen meg!!!

2009. október 11., vasárnap

Az álláskeresés alfája - a jó önéletrajz

Az álláskeresés alfája a jó önéletrajz!Manapság bárki meg tud írni egy szuper, tökéletes önéletrajzot, hiszen annyi mintát találunk az interneten, hogy Dunát lehet rekeszteni velük!Az önéletrajz nagyon fontos dolog, lehet a belépőkártyánk az adott céghez ha frappáns!Ha rossz, elkapkodott, korszerűtlen, semmitmondó????e is várjuk az állásinterjú behívó levelét, mert nem fogunk kapni....hiába vagyunk szakmailag 100%-osak, kezdetben csak az önéletrajz számít!Lehet, hogy nem a legjobb szórakozás önéletrajzot írni, de szakítsunk rá elég időt, és nézzük át háromszor is ha úgy gondoljuk, hogy készen van!Sőőőt, kérjünk meg valakit, hogy olvassa át, mert egy apró helyesírási hibán is elbukhat a mutatvány!

Az önéletrajzoknak mára nagyon sok típusa alakult ki, ezeket szeretném néhány szóban jellemezni!

Magyar típus : Ezen semmi bonyolult nincs, tulajdonképpen, olyan mintha egy rövidke fogalmazást írnál önmagadról bevezetéssel, tárgyalással és befejezéssel!Már nem divat!


Amerikai típus : Ezt a típust kérik a leggyakrabban, már biztosan találkoztál vele többször is.Mottója :mindent csak címszavakban, ne írj regényt.Maximum 1 oldal lehet, jól átlátható, tagolt, külön a személyes adatok, külön az iskolák, munkahelyek, beosztások, külön az egyéb képességek!

Egy másik felosztász, az időrendet tekinte 3 másik típust különítünk el!


Kronológikus típus : Időrendben visszafelé kell haladnunk adatainkkal az önéletrajz írásakor,mindig az utolsó 5 év a leghangsúlyosabb!!


Funkcionális típus : Nem dátumokkal és cégnevekkel dobálózol, hanem a képességeidre hívod fel a figyelmet!


Kombinált típus: Értelemszerűen ebben benne vannak eddigi munkahelyeid, tapasztalataid, de képességeid és további ambícióid is helyet kapnak!


A lényeg, hogy a legfontosabb információk, akkor is szúrjanak szemet, ha mindössze 5 másodpercet szánnak az önéletrajzod olvasására, mert mondjuk több ezer önéletrajz közül kell kiválasztaniuk azt a 10 embert akit állásinterjúra hívnak!

1 megjegyzés:

  1. Ajánlanám minden kedves álláskeresőnek a CV-Online oldalát, itt több mint 6000 változatos munka közül lehet válogatni és rengeteg önéletrajz megírással, interjúkkal kapcsolat tanácsokat lehet olvasni! :)

    VálaszTörlés